Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo is een Portugese profvoetballer die voornamelijk als linkervleugelspeler speelt. Hij wordt gezien als een van de beste spelers aller tijden.

Wanneer is Cristiano Ronaldo begonnen met voetballen?

Cristiano Ronaldo werd geboren op 5 februari 1985 in Funchal, Portugal. Ronaldo begon als kind met voetballen bij de Portugese amateurclub CF Andorinha. Hij speelde ook bij CD Nacional, maar werd op 12-jarige leeftijd opgenomen in de jeugdacademie van Sporting CP.

Ronaldo’s debuut bij Sporting CP

Op 29 september 2002 maakte Ronaldo zijn officiële debuut voor het eerste elftal van Sporting CP. Hij weet die wedstrijd meteen 2 doelpunten te maken. Ongeveer een jaar later, op 9 augustus 2003, speelt Sporting CP een vriendschappelijke wedstrijd tegen Manchester United met Ronaldo in de basis. Ronaldo valt op door zijn goede spel en Sporting CP wint met 3-1. Na afloop zou iedereen bij Manchester United afspreken; “vanaf nu spelen we liever met Ronaldo dan weer tegen hem”. Op 12 augustus 2003 neemt Manchester United Cristiano Ronaldo officieel over van Sporting CP voor een bedrag van 19 miljoen euro.

Best betaalde speler van Manchester United

Op 16 augustus 2003 speelt Manchester United tegen Bolton Wanderers. Een half uur voor tijd mag Ronaldo zijn debuut maken. In zijn eerste seizoen voor Manchester United wint Ronaldo de FA Cup (de Engelse beker). Ronaldo ontwikkelt zich tot een belangrijke basisspeler voor Manchester United. In het seizoen 2006/07 wordt Ronaldo uitgeroepen tot speler van het jaar in de Premier League. In april 2007 tekent Ronaldo een nieuw contract bij Manchester United waardoor hij de best betaalde speler van Manchester United ooit wordt. Ronaldo verdient dan 120.000 pond per week.

Ronaldo beste voetballer

In het seizoen 2007/08 wint Ronaldo met Manchester United de Premier League, de Champions League en de wereldbeker voor clubs. Voor dit seizoen ontvangt Ronaldo ook zijn allereerste Ballon D’or, de prijs voor beste voetballer ter wereld. In het seizoen 2008/09, Ronaldo’s laatste seizoen voor Manchester United, worden ze opnieuw kampioen van Engeland. Ze bereiken de finale van de Champions League. In deze finale is FC Barcelona echter te sterk en verliest Manchester United met 2-0. Dit zou voorlopig Ronaldo’s laatste wedstrijd voor Manchester United zijn.

Ronaldo bij Real Madrid

Op 6 juli 2009 verruilde Ronaldo Manchester United voor Real Madrid voor een bedrag van 94 miljoen euro. Op dat moment werd Ronaldo daarmee de duurste speler ooit in de geschiedenis van het voetbal. Zijn komst naar Real Madrid staat voor veel mensen ook gelijk aan het begin van misschien wel de grootste rivaliteit in het voetbal, Messi of Ronaldo. De 2 worden constant met elkaar vergeleken en tillen elkaar naar een hoger niveau door elkaars prestaties te willen overtreffen. Dit heeft Ronaldo ook later toegegeven. 

In het seizoen 2011/12 won Ronaldo zijn eerste Spaanse kampioenschap met Real Madrid. Hij scoorde dat seizoen maar liefst 46 doelpunten in de competitie. Een persoonlijk record voor hem. In het seizoen 2013/14 won Ronaldo zijn eerste Champions League met Real Madrid. In het jaar 2013 en 2014 won Ronaldo ook de Ballon D’or. De seizoenen 2015/16, 2016/17 en 2017/18 zijn de laatste 3 seizoenen voor Ronaldo bij Real Madrid en misschien wel zijn beste. Hij won 3 keer op rij de Champions League, won 2 keer de Ballon D’or en werd ook 1 keer kampioen van Spanje.

Ronaldo wint Europees Kampioenschap met Portugal

Naast het winnen van de Champions League behaalt Ronaldo in 2016 nog een ander groot hoogtepunt. Hij wint met zijn land Portugal het Europees Kampioenschap. Op het EK speelt Ronaldo zijn 128e interland. Daarmee is hij de recordinternational van Portugal. Zes jaar later zou Ronaldo ook zijn 110e doelpunt scoren voor Portugal. Dit maakt hem de recordhouder van internationale doelpunten.

Cristiano Ronaldo bij Juventus

Op 10 juli 2018 maakte Ronaldo de overstap naar Juventus. Hij werd kampioen van Italië in de seizoenen 2018/19 en 2019/20. Er werden nog geen grote successen behaald met Juventus. Bijvoorbeeld het winnen van de Champions League. Op 31 augustus 2021 keerde Ronaldo terug naar zijn oude liefde, Manchester United. Een teleurstellende 5e plaats werd behaald. Ronaldo slaagde er wel in om 17 doelpunten te maken in de Premier League.

Wil jij een gedenkwaardig aandenken aan Cristiano Ronaldo?

Wist je dat?

  • Ronaldo is deels vernoemd naar Ronald Reagan, voormalig president van de Verenigde Staten.
  • Cristiano Ronaldo springt hoger dan de gemiddelde professionele basketballer.
  • Ronaldo doneert veel bloed, waardoor hij niet graag tatoeages laat zetten.
  • Ronaldo had vroeger hartproblemen en werd aan zijn hart geopereerd toen hij 15 was.