Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Lionel Messi op het WK 2022

Lionel Messi wordt beschouwd als een van de beste voetballers ter wereld.
Vandaar zijn bijnaam GOAT (Greatest Of All Time).
Hij werd geboren op 24 juni 1987 in Rosario, Argentinië.

Groepsfase

Argentinië was ingedeeld in een groep met Saudi-Arabië, Mexico en Polen en speelde de eerste wedstrijd tegen Saudi-Arabië. Argentinië werd gezien als de grote favoriet in deze groep, al helemaal toen Messi de score tegen Saudi-Arabië na 10 minuten al opende door een strafschop te scoren. Tegen alle verwachtingen in scoorde Saudi-Arabië 2 doelpunten in de 2e helft waardoor het de eerste wedstrijd met 2-1 won. In de 2e wedstrijd tegen Mexico mocht Argentinië dus niet verliezen, anders zou het de droom om het WK te winnen alweer kunnen vergeten. Na een lastige eerste helft wist Messi in de 64e minuut dan toch de score te openen om vervolgens ook de assist te geven voor de 2-0. In de laatste wedstrijd tegen Polen kreeg Messi opnieuw de kans om een strafschop te benutten maar deze werd gestopt door de Poolse doelman Szczęsny. Uiteindelijk wist Argentinië de wedstrijd wel te winnen door doelpunten van Mac Allister en Álvarez. Door de laatste wedstrijd van Polen te winnen werd Argentinië groepswinnaar.

Achtste Finale

Doordat Argentinië groepswinnaar werd van Groep C kwam het in de achtste finale tegen de nummer 2 van Groep D, Australië. Argentinië begon sterk aan de wedstrijd en na 35 minuten was het raak voor Messi, 1-0. In de 2e helft verdubbelde Alvarez de voorsprong voor Argentinië. Argentinië leek de overwinning niet meer weg te kunnen geven totdat de middenvelder Fernandez in de 77e minuut een eigen goal maakte waardoor het 2-1 werd. Het vertrouwen was terug bij Australië en wist in de slotseconden van de wedstrijd zelfs bijna de 2-2 te scoren. Door een belangrijke redding van de Argentijnse doelman Martinez gebeurde dit niet en bleef het 2-1. Argentinië wist zich hierdoor te kwalificeren voor de kwartfinale.

Kwart Finale

In de kwartfinale nam Argentinië het op tegen Nederland, die daarvoor in de achtste finale de Verenigde Staten wist uit te schakelen. Argentinië wist opnieuw op voorsprong te komen. Al in de 9e minuut was het raak door Molina op aangeven van Messi. In de 2e helft wist Messi het 2-0 te maken door een penalty te benutten. De wedstrijd werd steeds meer verhit, er leek geen speler meer te zijn die geen gele kaart had gekregen. Nederland wist in de 83e minuut terug te komen door een doelpunt van invaller Weghorst. in de 111e minuut kreeg Nederland nog een laatste kans met een vrije trap, die slim werd genomen door Koopmeiners. Hij koos ervoor om in plaats van in een keer op doel te schieten de bal naar Weghorst te passen die zo zijn 2e goal en de gelijkmaker kon maken. Uiteindelijk wisten de Argentijnen toch de wedstrijd te winnen door, net als op het WK in 2014, Nederland uit te schakelen in de penaltyreeks.

Halve Finale

In de halve finale kwamen de Argentijnen een oude bekende tegen, Kroatië. De 2 landen kwamen elkaar op het vorige WK ook al tegen, toen werd het 3-0 voor Kroatië. Ditmaal begon de wedstrijd beter voor Argentinië, die voor de 6e keer dit toernooi op voorsprong kwamen door een benutte strafschop van Messi. En nog geen 5 minuten later wist Álvarez al de 2-0 te maken. Argentinië zat op rozen en deelde in de 2e helft de genadeklap uit aan Kroatië door de 3-0 te maken. Een dribbel van Messi vanaf de middenlijn werd uiteindelijk de assist voor Álvarez die zijn 2e doelpunt van de wedstrijd maakte. Argentinië was nu dus degene die met 3-0 wist te winnen en behaalde het voor de 6e keer de finale van het WK voetbal.

Finale

Net als in de halve finale kwam Argentinië ook in de finale een oude bekende tegen, Frankrijk. De Fransen wisten op het WK in 2018 de argentijnen namelijk uit te schakelen door met 4-3 van ze te winnen in de achtste finale. Verder was Frankrijk voor aanvang van de finale in Qatar de huidig wereldkampioen. Argentinië begon scherp aan de wedstrijd en creëerde de eerste kansen. in de 23e minuut kreeg Argentinië een penalty waarmee Messi zijn land op voorsprong schoot. 10 minuten voor de rust wist Di Maria er 2-0 van te maken waardoor de Franse bondscoach ingreep en voor de rust al 2 spelers wisselde. In de 2e helft gebeurde er weinig totdat Frankrijk een penalty kreeg in de 80e minuut. Kylian Mbappé benutte net als Messi zijn strafschop en keerde de spanning terug in de wedstrijd. nog geen 2 minuten na de benutte strafschop wist Mbappé er 2-2 van te maken. 2 minuten voor het einde van de 2e helft kreeg Messi nog een grote kans maar die werd gekeerd door de Franse doelman LLoris. In de verlenging wist Argentinië opnieuw op voorsprong te komen door Messi, maar 10 minuten later kreeg Frankrijk opnieuw een penalty die opnieuw benut werd door Mbappé. De finale ging dus beslist worden door penalty’s. Messi en Mbappe wisten allebei hun penalty te scoren, waarna er 2 penalty’s van de fransen gestopt werden door de Argentijnse doelman Martinez. De Argentijn Montiel schoot uiteindelijk de beslissende penalty binnen waardoor Argentinië voor de 3e keer in de geschiedenis wereldkampioen werd.

Wil jij een exclusieve herinnering aan het WK 2022?