Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Erling Haaland

Erling Haaland is geboren op 21 juli 2000 in Leeds, Engeland. Hoewel hij in Engeland is geboren, heeft hij de Noorse nationaliteit. Zijn vader, ook een professioneel voetballer, speelde tijdens de geboorte van zijn zoon voor de Engelse voetbalclub Leeds United.

Wanneer is Haaland begonnen met voetballen?

Uiteindelijk keerden ze toch terug naar Noorwegen. Haaland kwam daar te spelen in het jeugdteam van Bryne FK. Vervolgens kwam Haaland op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal van Bryne FK. Dat werd geen succes. Want in 16 wedstrijden wist Haaland geen enkel doelpunt te maken.  In 2017 vertrok hij naar een andere club uit Noorwegen, Molde FK. In 2 jaar tijd wist Haaland 14 doelpunten te maken. Voor de Oostenrijkse club Red Bull Salzburg was dit reden genoeg om Haaland vast te leggen. Red Bull Salzburg betaalde een bedrag van maar liefst 8 miljoen euro aan de Noorse club.

Haaland zijn debuut bij Red Bull Salzburg

Haaland maakte zijn debuut voor Red Bull Salzburg pas op 24 februari 2019 in de Oostenrijkse competitie. Dat was 2 maanden nadat Haaland officieel tot speler van Red Bull Salzburg was benoemd. Wedstrijden waren beperkt voor Haaland dat seizoen. Hij speelde slechts 2 wedstrijden en scoorde daarin slechts één doelpunt. Het volgende seizoen kreeg Haaland meer minuten. Hij toonde zich meteen waardig. Hij speelde 14 wedstrijden in de eerste helft van het seizoen in de competitie. Daarin maakte hij maar liefst 16 doelpunten. 

Ook in de Champions League was Haaland goed op dreef. In de zes groepswedstrijden maakte Haaland acht doelpunten. Mede door deze prestaties in de Champions League kwam Haaland in beeld bij veel Europese topclubs. Uiteindelijk maakte Haaland in de winterstop een transfer naar de Duitse club Borussia Dortmund. Zij namen hem voor 20 miljoen euro over van Red Bull Salzburg. Na een klein jaar vertrok Haaland dus alweer uit Oostenrijk.

Eerste hattrick van Erling Haaland

Op 18 januari 2020 maakte Haaland zijn officiële debuut voor Borussia Dortmund. Dit gebeurde in de Bundesliga tegen FC Augsburg. Alle ogen waren gericht op de 19-jarige Haaland die op de bank begon. Hij viel uiteindelijk in en wist een hattrick te scoren, 3 doelpunten. Hierdoor kon Dortmund de wedstrijd alsnog winnen. Haaland toonde meteen zijn waarde. Ook in de achtste finale van de Champions League tegen Paris Saint Germain wist Haaland 2 belangrijke doelpunten te maken. Zo kon Dortmund de heenwedstrijd winnen. Uiteindelijk ging Paris Saint Germain toch door omdat ze Dortmund in de return met 2-0 wisten te verslaan.

Haaland belangrijk voor Borussia Dortmund

In maart 2020 kwam het Coronavirus. Hierdoor werden alle competities in Europa stilgelegd. Twee maanden later werd de Duitse competitie toch hervat. In de eerste wedstrijd tegen Schalke 04 wist Haaland meteen weer te scoren. In de volgende wedstrijd tegen Bayern München viel Haaland geblesseerd uit. Al 3 dagen later maakte hij zijn rentree in de wedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf. Hij wist het winnende doelpunt te scoren.

Erling Haaland wint Golden Boy Award

Voor het seizoen 2019/20 ontving Haaland de Golden Boy award. Dit is de prijs voor de beste jonge voetballer onder de 21 jaar. Dit werd bekendgemaakt op de dag dat Borussia Dortmund een competitiewedstrijd speelde tegen Hertha BSC. Haaland wist daarin 4 doelpunten te maken. Hetzelfde jaar werd hij ook uitgeroepen tot speler van het jaar in Noorwegen.

Eerste prijs voor Haaland met Dortmund

In het seizoen 2020/21 wist Haaland zijn eerste prijs te winnen met Dortmund, de DFB-Pokal. In de finale tegen RB Leipzig wist Haaland ook 2 doelpunten te maken. Haaland wist dat seizoen ook 10 doelpunten te maken in slechts 8 Champions League wedstrijden. Dit bracht zijn totaal op 20 Champions League doelpunten. Daarmee was hij de snelste speler die dit voor elkaar kreeg. Uiteindelijk wist Haaland 86 doelpunten te maken in 89 wedstrijden voor Dortmund. 

Vanwege de bizarre statistieken was er vanuit heel Europa belangstelling voor Haaland. Uiteindelijk bereikte de Engelse club Manchester City een akkoord met Borussia Dortmund. De afkoopsom bedroeg 60 miljoen euro. Zo trad Erling Haaland op 5 september 2022 in de voetsporen van zijn vader. Hij speelde van 2000 tot 2003 ook voor Manchester City.

Wil jij een bijzondere herinnering aan Erling Haaland?

Wist je dat?

  • Haaland gebruikt de tune van de Champions League als zijn wekker.
  • Met 2 voetbalvrienden vormde Haaland een rapgroep genaamd Flow Kingz. Ze brachten zelfs een nummer uit: Kygo jo.