Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Karim Benzema

Wanneer is Karim Benzema begonnen met voetballen?

Karim Benzema is een Franse voetballer die normaliter als aanvaller speelt. Hij werd geboren op 19 december 1987 in Lyon, Frankrijk. Hij begon met voetballen toen hij 8 jaar oud was bij de amateurclub Bron Terraillon. Al na één jaar werd Benzema gescout door Olympique Lyonnais. Een club die actief is in de Ligue 1, de hoogste competitie in Frankrijk. Benzema doorliep de hele jeugdopleiding van Olmypique Lyonnais voordat hij op 15 januari 2005 zijn officiële debuut maakte in het eerste elftal. Pas in het seizoen 2007/08 werd Benzema een vaste waarde in het eerste elftal. 

Benzema begon veel doelpunten te maken en trok de belangstelling van veel Europese topclubs. Benzema zelf was echter niet geïnteresseerd in een transfer en verlengde zijn contract bij Olympique Lyonnais. Na een blessure werd echter toch aangekondigd dat Benzema vanaf 1 juli 2009 voor Real Madrid zou gaan spelen. Real Madrid betaalde 35 miljoen euro voor zijn diensten.

Benzema’s debuut bij Real Madrid

Benzema moest erg wennen aan de nieuwe speelstijl bij Real Madrid. Hij scoorde dat seizoen slechts 9 doelpunten in 33 wedstrijden. Het seizoen daarop begon Benzema veel beter te spelen. Mede door de nieuwe coach Jose Mourinho. En omdat hij was afgevallen. Benzema wist 26 doelpunten te maken in 48 wedstrijden. Bovendien won hij dit seizoen met Real Madrid de Spaanse beker. Het jaar daarop wist hij met Real Madrid voor het eerst landskampioen te worden. Ook won hij de Spaanse Supercup. In het seizoen 2013/14 won hij voor het eerst de Champions league. Dit kwam mede doordat hij in het hele toernooi 5 doelpunten wist te maken.

Benzema bij het Franse elftal

Benzema was ook een belangrijk onderdeel van het Franse elftal. Dat kreeg onder leiding van bondscoach Laurent Blanc een mooie schoonmaakbeurt omdat Frankrijk op het WK van 2010 zwaar teleurstelde. 

Benzema maakte deel uit van de Franse selectie op het EK 2012 en het WK 2014. Benzema speelde zijn laatste interland echter in oktober 2015. Daarna werd hij uit de selectie gezet. Hij werd verdacht van chantage van landgenoot Matthieu Valbuena. Daardoor miste hij het EK 2016 en het WK 2018. Op dat WK werd Frankrijk wereldkampioen.

De successen van Benzema bij Real Madrid

Bij Real Madrid bleef hij wel een belangrijke speler. In het seizoen 2015/16 won hij voor de 2e keer de Champions League. Het seizoen daarop wist Real Madrid met Benzema opnieuw de Champions League te winnen. Ook werd Real Madrid kampioen van Spanje. Hiermee werd Real Madrid de eerste club die 2 keer achter elkaar de Champions League wist te winnen. In het seizoen 2017/18 werd deze prestatie zelfs uitgebreid. Ze wonnen toen voor de 3e keer op rij de Champions League. Voor Benzema was het alweer zijn 4e Champions League titel.

Benzema topscorer van Spanje

De ogen waren na het vertrek van superster Cristiano Ronaldo bij Real Madrid in de zomer van 2018 ook meer gericht op Benzema. In Ronaldo’s laatste seizoen bij Real Madrid wist Benzema slechts 5 keer te scoren. In alle daaropvolgende seizoenen wist Benzema minstens 20 keer te scoren, met als hoogtepunt het seizoen 2021/22. Benzema werd voor het eerst topscorer van Spanje met 27 doelpunten.

Benzema terug bij het Franse elftal

In mei 2021 werd Benzema ook voor het eerst in zes jaar opgeroepen voor de Franse nationale ploeg. Daarmee maakte hij deel uit van de selectie voor het EK voetbal. Het was zijn eerste eindtoernooi sinds 2014. Frankrijk werd echter al in de achtste finales uitgeschakeld door Zwitserland.

Wil jij een uniek voetbal memorabilia van Karim Benzema?