Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Kylian Mbappé

Kylian Mbappé is een Franse voetballer die meestal als centrumspits of vleugelspeler speelt. Hij speelt voor Paris Saint-Germain. Mbappé maakte in 2017 zijn debuut in het Franse voetbalelftal. Al op jonge leeftijd heeft hij al veel bereikt in zijn voetbalcarrière.

Wanneer is Kylian Mbappé begonnen met voetballen?

Kylian Mbappé werd geboren op 20 december 1998 in Parijs, Frankrijk. Mbappé voetbalde vanaf zijn zesde bij AS Bondy. Zijn vader was daar coach van het team. Door zijn immense talent trok Mbappé de belangstelling van heel wat grote Europese topclubs. Onder meer Real Madrid en Chelsea wilden Mbappé heel graag opnemen in hun jeugdprogramma. Ze lieten hem zelfs meetrainen met hun eigen jeugdteams en wedstrijden spelen. 

Uiteindelijk besloot Mbappé in zijn geboorteland Frankrijk te blijven. Hij koos voor AS Monaco. Deze club speelt in de Ligue 1. Dat is de hoogste competitie van Frankrijk.

Mbappé’s debuut bij AS Monaco

Mbappé maakte zijn debuut voor het eerste elftal van AS Monaco op 2 december 2015. Hij werd daarmee de jongste debutant van AS Monaco in de clubgeschiedenis. Hij werd ook de jongste doelpuntenmaker in de clubgeschiedenis. Zijn eerste doelpunt voor AS Monaco maakte hij op 20 februari 2016. Mbappé was toen nog maar 17 jaar.

Het succes van Mbappé bij AS Monaco

In het seizoen 2016/17 wist Mbappé zich zo’n beetje in de basis te spelen bij AS Monaco. Dat seizoen wist Monaco voor de 8e keer in de clubgeschiedenis kampioen van Frankrijk te worden. Dit was mede te danken aan de 15 doelpunten die Mbappé wist te maken. Het was het eerste landskampioenschap voor AS Monaco in 17 jaar. Mbappé wist dat seizoen ook zijn allereerste Champions League doelpunt te maken. Hij wist met AS Monaco zelfs door te dringen tot de halve finales. Uiteindelijk wist hij in het hele toernooi 6 doelpunten te maken. 

Wederom bleef zijn talent niet onopgemerkt bij andere topclubs. Paris Saint Germain bevestigde op 31 augustus 2017 dat ze een akkoord hadden met AS Monaco voor de komst van Mbappé. Op huurbasis zou Mbappé het eerste seizoen komen spelen. Voordat hij een permanente overstap zou maken naar Paris Saint-Germain voor een bedrag van €180.000.000.

Mbappé’s debuut bij Paris Saint-Germain

Mbappé maakte op 8 september 2017 zijn debuut voor Paris Saint-Germain in de Ligue 1. Hij wist in die wedstrijd ook zijn eerste doelpunt te maken. Dat seizoen wist Mbappé zowel de Landstitel als de Coupe de France (Franse beker) te winnen. Paris Saint-Germain wist dat jaar ook de Coupe de la Ligue te winnen, maar dat toernooi werd een jaar later afgeschaft.

Mbappé wint Wereldkampioenschap met Frankrijk

Ronaldo liet in zijn eerste seizoen meteen van zich spreken door 25 doelpunten te maken. Mede door 6 doelpunten van Ronaldo won Inter dat seizoen ook de Uefa Cup (nu de Europa League). Dit is het op één na belangrijkste clubtoernooi in Europa. Bovendien won hij in 1997 voor de 2e keer de Ballon D’or.

Topscorer voor Paris Saint-Germain

In het seizoen 2018/19 wist Mbappé opnieuw kampioen van Frankrijk te worden met Paris Saint-Germain. Bovendien werd Mbappé voor het eerst topscorer van de Ligue 1 met 33 doelpunten. In het seizoen 2019/20 werd het seizoen halverwege onderbroken vanwege het Coronavirus. Op 1 mei 2020 werd bekend dat het seizoen niet zou worden hervat. Paris Saint-Germain werd opnieuw tot kampioen gekroond. Zij stonden op dat moment immers bovenaan de ranglijst. 

Bovendien werd Mbappé hierdoor opnieuw topscorer van Frankrijk met 18 doelpunten. Hij moest dit seizoen de titel echter delen met AS Monaco speler Wissam Ben Yedder die ook 18 keer wist te scoren.

Mbappé: best betaalde voetballer van de wereld

In het seizoen 2021/22 liepen de spanningen rond Mbappé op. Aangezien Mbappé’s contract bij Paris Saint Germain in de zomer van 2022 zou aflopen. Hij stond voor de keuze om bij Paris Saint Germain te blijven of een gratis transfer te maken naar zijn jeugdliefde, Real Madrid. Deze club wilde Mbappé dolgraag verwelkomen. Alles wees erop dat Mbappé de overstap zou maken naar Real Madrid. 

Pas in mei 2022 kwam Mbappé naar buiten met zijn keuze. Hij koos ervoor om bij Paris Saint Germain te blijven. Met dit nieuwe 3-jarig contract werd hij de best betaalde voetballer ter wereld. Met een salaris van rond de €50.000.000 per jaar.

Wil jij een uniek voetbal memorabilia van Mbappé?