Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Lionel Messi

Lionel Messi wordt beschouwd als een van de beste voetballers ter wereld.
Vandaar zijn bijnaam GOAT (Greatest Of All Time).
Hij werd geboren op 24 juni 1987 in Rosario, Argentinië.

Messi, de held van Barcelona

Wanneer is Lionel Messi begonnen met voetballen?

Messi voetbalt al sinds hij 5 jaar oud was. Toen hij 7 jaar oud was, tekende hij bij Newell’s Old Boys. Een grote voetbalclub uit Argentinië. Op 13-jarige leeftijd werd Messi ontdekt door de Spaanse voetbalclub FC Barcelona. Ze haalden hem naar Spanje. Hier belandde Messi in de jeugdopleiding.

Messi’s debuut bij FC Barcelona

Op 16 november 2003 maakte Messi zijn debuut voor het eerste elftal van FC Barcelona. Dit was echter tijdens een oefenwedstrijd. Zijn officiële debuut vond pas plaats op 16 oktober 2004. Op 1 mei 2005 scoorde Messi zijn allereerste doelpunt voor FC Barcelona. Hij werd daarmee de jongste speler ooit die scoorde voor FC Barcelona in de Spaanse competitie. Hij was toen pas 17 jaar oud.

Eerste prijzen bij FC Barcelona

In het seizoen na zijn debuut, 2005/06, won Messi zijn eerste prijzen met FC Barcelona. Hij won voor het eerst zowel de Champions League als het landskampioenschap in Spanje. In het volgende seizoen verdiende Messi zijn basisplaats in het eerste elftal van FC Barcelona.

Met welk rugnummer speelde Messi?

Messi speelde tot het seizoen 2008/09 met de nummers 30 en 19. Nadat Ronaldinho in de zomer van 2008 FC Barcelona verliet, kreeg Messi rugnummer 10. Dat is het nummer dat hij tot zijn laatste seizoen bij FC Barcelona zou dragen.

Messi: wereldvoetballer van het jaar

In het seizoen 2008/09 won FC Barcelona zowel de Spaanse landstitel als de Spaanse beker en de Champions League, oftewel de treble. Het was de allereerste Spaanse club ooit die dit bereikte. Messi werd op 1 december 2009 voor het eerst uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Hij ontving hiervoor de Ballon D’or. Ook in de jaren 2010, 2011 en 2012 werd Messi uitgeroepen tot de beste speler ter wereld. 

In 2011 won hij met FC Barcelona voor de 3e keer de Champions League. In het seizoen 2011/12 scoorde hij in totaal 73 doelpunten in alle competities. Hiermee werd  een nieuw record gevestigd. In het kalenderjaar 2012 scoorde hij zelfs maar liefst 
91 doelpunten in alle competities. Hij verbrak het record van Gerd Müller die in 1972, 85 doelpunten maakte.

Messi Soccer

Messi voor Argentinië

In 2014 bereikte Messi met zijn land Argentinië de finale op het WK voetbal in Brazilië. Argentinië verloor met 1-0 van Duitsland. Messi werd wel uitgeroepen tot speler van het toernooi. In 2022 wist hij opnieuw met Argentinië de finale van het WK voetbal te halen. Deze wist Argentinië nadat het 3-3 was geworden met penalty’s te winnen van Frankrijk. Argentinië werd dus wereldkampioen voetbal. Messi werd opnieuw uitgeroepen tot speler van het toernooi. Hij werd hiermee de eerste speler die dit 2 keer lukte.

Veel prijzen voor Lionel Messi

In het seizoen dat daarop volgde won Messi voor de 4de keer met FC Barcelona de Champions League. FC Barcelona was onder andere in de finale te sterk tegen Juventus. FC Barcelona won die wedstrijd met 3-1. In datzelfde seizoen werd Barcelona ook opnieuw landskampioen van Spanje en won het de Spaanse beker. Barcelona won voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de treble. Het was de eerste club ooit die de treble meer dan een keer wist te winnen. Verder werd Messi in dat seizoen topscorer aller tijden van de Spaanse competitie. Hij verbrak het record van Telmo Zarra die ooit 251 doelpunten scoorde in de Spaanse competitie. Messi was in dat seizoen opnieuw een van de belangrijkste spelers van FC Barcelona. Hij kreeg op 11 januari 2016 daar zijn 5e Ballon D’or voor.

Op 2 december 2019 won Messi voor de 
6e keer in zijn carrière de Ballon D’or. Hij werd daarmee de eerste speler die de prijs zo vaak wist te winnen. Op 17 februari 2020 won Messi de Laureus Sports Award voor Sportman van het Jaar. Nog nooit won een voetballer of een andere teamsporter deze prijs.

Het einde van Messi bij FC Barcelona

Op 5 augustus 2021 kondigde FC Barcelona via social media het vertrek van Messi bij de Spaanse club aan. Na 21 jaar kwam er een einde aan het Messi-tijdperk bij FC Barcelona. Een paar dagen later wordt bekend dat Messi bij de Franse voetbalclub Paris Saint Germain ging voetballen. Messi tekent een contract voor 2 jaar in de Franse hoofdstad. Messi werd voor zijn laatste seizoen bij Barcelona nog wel beloond met zijn 7e Ballon D’or, waardoor hij zijn eigen record voor meest gewonnen Ballon D’ors verbeterde.

Wil jij een exclusieve herinnering aan het Messi-tijdperk?

Gesigneerd shirt Messi Barcelona

Wist je dat?

  • Messi tekende zijn eerste contract bij FC Barcelona op een servetje.
  • Messi had als kind een groeihormoondeficiëntie. Zijn ouders konden een behandeling hiervoor niet betalen. FC Barcelona nam de kosten op zich.
  • Messi is ooit veroordeeld voor belastingfraude.
  • Messi heeft meerdere wereldrecords op zijn naam staan, in totaal 12.