Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Max Verstappen

Max Verstappen werd geboren op 30 september 1990 in Hasselt, België. Hij begon al op jonge leeftijd met autosport. Al op 7-jarige leeftijd begon hij met karten bij Karting Genk. Max komt uit een echte autosport familie. Zijn vader, Jos Verstappen, reed jarenlang Formule 1. Ook zijn moeder is lange tijd actief geweest in de kartsport.

Max Verstappen behaalde hoogste klasse van karting

In 2005 begon Max met karten bij Karting Genk. Hij werd meteen kampioen in de miniklasse van België. Het jaar daarop werd hij opnieuw kampioen. Daarbij won hij elke race. Er volgden jaren waarin hij steeds een klasse hoger ging. Tot hij in 2012 uitkwam in de hoogste klasse van de karting. 

Dat jaar kwam hij ook uit in de KZ-klasse. Dat is een speciale klasse waarin rijders met een handgeschakelde versnellingsbak rijden. In 2013 werd hij zelfs wereldkampioen in de KZ-klasse. Max Verstappen maakte in 2014 zijn debuut in de Formule 3 voor het team Van Amersfoort Racing. Daarin werd hij de eerste coureur in 2014 die drie overwinningen in een raceweekend behaalde.

Verstappen zijn debuut bij Red Bull Toro Rosso

Met ingang van het nieuwe seizoen 2015 mocht Verstappen voor het team Red Bull Toro Rosso in de Formule 1 uitkomen. Hij maakte zijn debuut in de Formule 1 op 15 maart 2015 tijdens de eerste Grand Prix van het seizoen in Australië. Helaas voor hem viel hij in deze race uit door motorproblemen.

Verstappen zijn eerste overwinning Formule 1

In het seizoen 2016 rijdt Verstappen opnieuw voor het team van Red Bull Toro Rosso. Maar op 5 mei 2016 maakt het Red Bull Racing Team bekend dat Verstappen per direct de plaats inneemt van coureur Danill Kvjat. Hij nam de plaats van Verstappen in bij Toro Rosso. De Grand Prix van Spanje wordt zijn eerste race voor Red Bull en hij wint deze meteen. Voor hem persoonlijk zijn eerste overwinning in de Formule 1. Met deze overwinning wordt hij de eerste Nederlander die een Formule 1 Grand Prix wint. Bovendien was hij met zijn leeftijd van 18 jaar en 228 dagen ook de jongste winnaar ooit. Het bleef de enige overwinning voor hem in dat seizoen.

Max Verstappen grootste talent van Red Bull

In de seizoenen 2017 en 2018 waren de resultaten van Verstappen wisselend. Dit kwam mede doordat Red Bull vaak kampte met motorproblemen. In deze 2 seizoenen wist hij persoonlijk wel 4 overwinningen te behalen. Er was veel lof voor zijn rijkunsten. Hij werd destijds gezien als het grootste talent in de Formule 1.

Verstappen zijn reis naar het wereldkampioenschap

​​In het seizoen 2019 maakte Red Bull een motor switch van Renault naar Honda. Dit was om de twijfels over de motor weg te nemen en het vertrouwen terug te brengen. Dat seizoen behaalde Verstappen maar liefst 3 overwinningen, 2 Pole Positions en 9 podiumplaatsen. Daarnaast werd hij 3e in het wereldkampioenschap. Zijn beste seizoen tot dan toe. Alles wees erop dat Verstappen in het seizoen 2020 met Red Bull serieus in de aanval kon gaan tegen de huidige wereldkampioen van Mercedes, Lewis Hamilton. Echter, het Coronavirus gooide het hele Formule 1 schema om. Hierdoor werden sommige races afgelast en sommige circuits 2 keer bereden. Uiteindelijk behaalde Verstappen 2 overwinningen, 11 podiumplaatsen en eindigde hij opnieuw als 3e in het wereldkampioenschap.

Allereerste Nederlandse Formule 1-wereldkampioen

In het seizoen 2021 zou het normale raceschema weer gebruikt worden. Een van die races was de Grand Prix van Zandvoort in Nederland. Die stond voor het eerst in 36 jaar weer op de Formule 1-kalender.

Het hele seizoen was het een spannende strijd tussen Verstappen en regerend wereldkampioen Hamilton. De 2 coureurs wisselden elkaar regelmatig af als leiders in de WK-stand. Voor de start van de Grand Prix van Zandvoort stond Hamilton nog bovenaan in het klassement. Maar door deze Grand Prix te winnen pakte Verstappen de leiding weer terug. In de voorlaatste race wist Hamilton net voor Verstappen te eindigen. Daarmee staan de 2 in punten gelijk. 

De laatste Grand Prix werd verreden in Abu Dhabi waar Verstappen op Pole Position mocht starten. Hamilton wist Verstappen echter in de allereerste ronde in te halen en bleef bijna de hele race aan de leiding. Zes ronden voor het einde bedroeg het gat tussen Verstappen en Hamilton 11 seconden. Dit leek Verstappen niet goed te kunnen maken in zo’n korte tijd. Maar nadat er een ongeluk gebeurde met een andere coureur, kwam er een safety car op de baan. Hierdoor kon Verstappen een pitstop maken en wisselen naar zachtere banden. Daardoor zaten Hamilton en Verstappen weer vlak achter elkaar. In de laatste ronde verliet de safetycar de baan. Verstappen kon Hamilton inhalen en uiteindelijk de race winnen. Daarmee werd Verstappen de allereerste Nederlandse Formule 1-wereldkampioen in de geschiedenis.

Wil jij een unieke herinnering aan Max Verstappen?

Wist je dat?

  • Max Verstappen is ook een groot voetbalfan. Hij is supporter van de Nederlandse voetbalclub PSV Eindhoven.
  • Omdat hij ook een grote liefde voor voetbal heeft, behoorde hij in 2019 tot de beste spelers ter wereld in het videospel FIFA.