Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Neymar da Silva Santos Júnior

Neymar werd geboren op 5 februari 1992 in Mogi das Cruzes, Brazilië. Op 7-jarige leeftijd begon Neymar met voetballen bij Portuguesa Santista. Al snel werd ontdekt dat Neymar een ongelooflijk talent voor voetbal heeft. Dit leidde ertoe dat hij toetrad tot de jeugdacademie van Santos. Eén van de grootste clubs in Brazilië. Neymar speelde 6 jaar in de jeugdopleiding van Santos. Hij maakte zijn debuut voor het eerste team op 10 mei 2009. Een jaar na zijn debuut voor Santos maakte hij ook zijn debuut voor de Braziliaanse nationale ploeg.

Neymar’s succes bij Santos

Bij Santos boekte Neymar verschillende successen. In 2010, 2011 én  2012 wint hij het Campeonato Paulista. Dat is het staatskampioenschap van de staat São Paulo waar Santos vandaan komt. In 2010 won hij ook de Copa do Brasil, de nationale beker van Brazilië. Met Santos won hij in 2011 de CONMEBOL Libertadores. Dit toernooi wordt gezien als de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League. Neymar had hierin een groot aandeel met 6 goals en 3 assists. Het was pas de 3e keer dat Santos het toernooi won. Bovendien was het de eerste keer sinds 1963. 

Verder won Neymar in 2011 de Puskás Award. Dat is de prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar. Daarnaast werd hij ook uitgeroepen tot speler van het jaar in de Braziliaanse competitie. Door het winnen van de CONMEBOL Libertadores mocht Santos spelen voor de CONMEBOL Recopa, de Braziliaanse supercup. Ook deze wint Neymar met Santos. Neymar wist in 4 jaar tijd, in totaal 134 wedstrijden te spelen voor Santos. Daarin scoorde hij 70 doelpunten! Het eindigde hier, omdat op 3 juni 2013 Neymar officieel werd gepresenteerd bij zijn nieuwe club, FC Barcelona. De club nam Neymar over van Santos voor een bedrag van 57 miljoen euro. Neymar tekende een contract voor 5 jaar.

Neymar bij FC Barcelona

Op 18 augustus 2018 maakte Neymar zijn officiële debuut voor FC Barcelona in de Spaanse competitie. Op 22 augustus scoorde hij zijn eerste doelpunt in de Spaanse Supercup tegen Atlético Madrid. Deze Supercup bleek Neymar’s eerste prijs bij FC Barcelona. Dat seizoen is het alleen bij het winnen van die Supercup gebleven. In het volgende seizoen kocht Barcelona een nieuwe spits, Luis Suarez, van Liverpool. Samen met Barcelona’s andere superster, Lionel Messi, vormde Neymar een aanvallend trio. Dat zou later de bijnaam MSN krijgen. 

In dat seizoen wist FC Barcelona kampioen te worden van Spanje. Bovendien won het ook de Spaanse beker en de Champions League. De eerste voor Neymar. MSN scoorde in totaal 123 doelpunten, waaronder 39 doelpunten van Neymar zelf. Het seizoen daarna wist het drietal zelfs 131 keer te scoren. Daarvan werden 31 doelpunten door Neymar gescoord. Dat seizoen werd Barcelona weer kampioen. Bovendien won het voor de 2e keer op rij de Spaanse beker. In het seizoen 2016/17 wist Neymar met FC Barcelona alleen de Spaanse beker te winnen. De landstitel liepen ze mis. 

FC Barcelona werd in de Champions League uitgeschakeld in de kwartfinale. Het hoogtepunt was de achtste finale van de Champions League. Hierin nam Neymar het met Barcelona op tegen Paris Saint-Germain. In de eerste wedstrijd verloor Barcelona met 4-0 van PSG. PSG wist daarna thuis alsnog door te gaan door met 6-1 te winnen. Deze wedstrijd had Neymar een absolute hoofdrol door 2 doelpunten te scoren en een assist te geven. 

In de zomer van 2017 werd bekend dat Paris Saint-Germain interesse had om Neymar over te nemen van FC Barcelona. Op 3 augustus 2017 tekende hij een 5-jarig contract bij PSG die hem voor een recordbedrag van €222.000.000 overnam van FC Barcelona.

Neymar’s succes bij Paris Saint-Germain

Bij Paris Saint-Germain wist Neymar al 4 keer kampioen te worden van Frankrijk. Ook werd 3 keer de Franse beker en de Franse Supercup gewonnen. De Champions League wist Neymar nog niet te winnen met PSG. De Franse club wist hem zelfs nog nooit te winnen. In 2020 lukte het Neymar wel de finale van het toernooi te halen met PSG. De Champions League werd toen in een andere vorm gespeeld vanwege de uitbraak van Corona eerder dat jaar. De tegenstander van Paris Saint-Germain was Bayern München. Die waren sterker dan PSG, waardoor ze met 1-0 de finale verloren.

Wil jij een bijzondere herinnering aan de voetballer Neymar?