Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Robert Lewandowski

Robert Lewandowski is een Poolse profvoetballer die vooral als spits speelt.
Hij is een van de beste voetballers ter wereld.

Wanneer is Robert Lewandowski begonnen met voetballen?

Robert Lewandowski werd geboren op 21 augustus 1988 in Warschau, Polen. Lewandowski voetbalde vanaf zijn achtste bij Partyzant Leszno. Na een jaar ging hij voetballen bij MKS Varsovia Warschau. Daar speelde hij tot 2004.

Waar heeft Lewandowski gevoetbald?

In 2006 werd Lewandowski lid van Znicz Pruszków. Deze club speelde op dat moment op het derde hoogste niveau in Polen. Lewandowski werd dat jaar meteen topscorer van de competitie. Hij promoveerde met Znicz Pruszków naar het tweede niveau. Het seizoen daarop werd Lewandowski opnieuw topscorer. In de zomer van 2008 vertrok hij naar een van de grootste clubs van Polen, Lech Poznań.

Lewandowski’s debuut bij Lech Poznań

Bij zijn debuut voor Lech Poznań wist Lewandowski meteen te scoren. Dat seizoen wist hij in totaal 14 keer te scoren. Hij eindigde daarmee op de 2e plaats in de topscorerslijst. Een seizoen later wist hij als topscorer te eindigen. Met Lech Poznań won hij zijn eerste landskampioenschap. Lewandowski viel op door zijn vele doelpunten. Hij werd door grote Europese clubs gezien als een echte doelpuntenmachine

Het kwam dan ook niet als een verrassing dat Lewandowski een stap hogerop wilde maken. Hij was klaar voor een avontuur in een grote Europese competitie. Op 1 juli 2010 werd hij officieel door Borussia Dortmund overgenomen van Lech Poznań.

Lewandowski’s debuut bij Borussia Dortmund

Lewandowski speelde in zijn eerste seizoen voor Borussia Dortmund bijna alle wedstrijden. Dit was echter grotendeels als invaller. Hij speelde veel minder wedstrijden in de basis dan bij Lech Poznań. Hij scoorde ook een stuk minder doelpunten, slechts 8. In zijn eerste seizoen bij Borussia Dortmund won Lewandowski het Duitse landskampioenschap.
In het seizoen 2011/12 werd Lewandowski een vaste basisspeler bij Dortmund.Hij mocht nu ook op zijn favoriete positie spelen; de spits. Hij startte elke wedstrijd in de basis. In december 2011 werd hij uitgeroepen tot Poolse voetballer van het jaar. In dat seizoen won Lewandowski zowel de landstitel als de Duitse beker met Borussia Dortmund.

In het seizoen 2012/13 was Lewandowski de meest succesvolle speler voor Borussia Dortmund met 24 doelpunten. Daarmee werd hij nét niet de topscorer van Duitsland.

Topscorer van Duitsland

Op 25 mei 2013 speelde Lewandowski zijn allereerste Champions League-finale tegen Bayern München. Uiteindelijk won Bayern München met 2-1 van  Dortmund. In het seizoen 2013/14 werd hij voor het eerst topscorer van Duitsland met 20 doelpunten. Dit was Lewandowski’s laatste seizoen bij Borussia Dortmund. Eerder dat seizoen werd bekend dat Lewandowski zijn aflopende contract bij Borussia Dortmund niet zou verlengen. Na het seizoen zou hij de overstap maken naar Bayern München.

Lewandowski's debuut bij Bayern München

Lewandowski won in zijn eerste seizoen bij Bayern München meteen de landstitel. Hij werd voor de derde keer in zijn carrière kampioen van Duitsland. Het seizoen daarop wist hij met Bayern zowel de landstitel als de Duitse beker te winnen. Met 30 doelpunten werd hij topscorer van Duitsland.

De successen van Lewandowski bij Bayern München

Ook in de 6 seizoenen die volgden wist Lewandowski kampioen van Duitsland te worden met Bayern München. In de seizoenen 2017/18, 2018/19, 2019/20, 2020/21 en 2021/22 wist Lewandowski ook topscorer van Duitsland te worden. Met als hoogtepunt het seizoen 2020/21 waarin hij 41 doelpunten maakte, een nieuw record. In dat seizoen werd hij ook topscorer van Europa. Hij won daarmee de gouden schoen. 

In het seizoen 2019/20 beleefde Lewandowski zijn absolute hoogtepunt in zijn tijd bij Bayern München. Na landskampioen te zijn geworden en de Duitse beker al te hebben gewonnen, was Bayern ook nog in de race voor de Champions League. Die werd dat jaar in een ander format gespeeld vanwege het Coronavirus. Bayern bereikte uiteindelijk de finale. Die met 1-0 werd gewonnen van Paris Saint Germain. Het betekende dat Bayern München voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de treble won. Lewandowski slaagde er voor het eerst in zijn carrière in om de Champions League te winnen. Met 15 doelpunten werd hij tevens topscorer van het toernooi. 

Alles wees erop dat Lewandowski voor dit geweldige seizoen beloond zou worden met de Ballon D’or. De prijs voor wereldvoetballer van het jaar. De uitreiking van de Ballon D’or werd dat jaar echter afgelast vanwege het Coronavirus.

Wil jij een unieke herinnering aan Lewandowski?

Wist je dit?

  • Lewandowski zijn vrouw heeft een restaurant. Hier krijg je de maaltijden andersom geserveerd. Je begint dus met het toetje.