Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Ronaldo Luís Nazário de Lima

Ronaldo Luís Nazário de Lima is een Braziliaans voormalig profvoetballer. Hij wordt gezien als een van de beste voetballers ooit. Hij werd vooral bekend bij veel grote Europese topclubs. Hij wist namelijk maar liefst 5 keer te scoren in de wedstrijd tegen EC Bahia. Ronaldo koos uiteindelijk in 1994 voor de overstap naar de Nederlandse club PSV Eindhoven.

juichende Ronaldo Lima

Ronaldo’s debuut bij Brazilië

Ronaldo Luís Nazário de Lima werd op 18 september 1976 geboren in Rio de Janeiro, Brazilië. Ronaldo voetbalde in zijn jeugd voor de Braziliaanse club Cruzeiro. In 1993 maakte hij zijn debuut voor het eerste elftal, hij was toen pas 16 jaar. Ronaldo maakte meteen indruk en won met Cruzeiro dat jaar ook meteen de nationale beker van Brazilië.

Winst WK van 1994

In de zomer van 1994 wordt Ronaldo wereldkampioen met zijn land Brazilië. Hij deed dit echter zonder ook maar één wedstrijd te spelen.

Ronaldo’s debuut bij PSV Eindhoven

Na het WK ging Ronaldo aan de slag bij PSV. Daar werd hij in zijn eerste seizoen meteen topscorer van de Eredivisie met 30 doelpunten. In zijn tweede seizoen bij PSV raakte Ronaldo geblesseerd. Hij moest een groot deel van het seizoen missen. Toch wist hij nog 12 doelpunten te maken. Met PSV won hij de KNVB Beker.

Ronaldo bij FC Barcelona

Ronaldo maakte opnieuw indruk bij alle grote Europese clubs. Uiteindelijk betaalde FC Barcelona in de zomer van 1996 ongeveer 34 miljoen gulden (15 miljoen euro) aan PSV. Zijn avontuur bij Barcelona duurde slechts één seizoen. Hij werd topscorer van Spanje met 34 doelpunten. Met Barcelona won hij de Europacup 2 en de Spaanse beker. Ronaldo boekte ook succes op individueel niveau. In 1996 werd hij uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar. Daarmee won hij de Ballon D’or

Al na één seizoen werd Ronaldo door Inter Milan overgenomen van FC Barcelona. Daarmee verruilde hij Spanje voor Italië. Inter betaalde een bedrag van ongeveer 26 miljoen euro voor de diensten van Ronaldo, een recordbedrag in die tijd.

Ronaldo bij Inter Milan

Ronaldo liet in zijn eerste seizoen meteen van zich spreken door 25 doelpunten te maken. Mede door 6 doelpunten van Ronaldo won Inter dat seizoen ook de Uefa Cup (nu de Europa League). Dit is het op één na belangrijkste clubtoernooi in Europa. Bovendien won hij in 1997 voor de 2e keer de Ballon D’or.

WK-finale 1998

In de zomer van 1998 speelde Ronaldo ook voor Brazilië op het Wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk. Brazilië wist de finale te bereiken. Ze verloren echter met 3-0 van gastland Frankrijk. De eindstrijd was voor Ronaldo geen succes. Hij kreeg voor de wedstrijd last van (epileptische) aanvallen. Hierover zijn vele complottheorieën ontstaan die zelfs vergiftiging vermoeden.

juichende Ronaldo Lima

Ronaldo en zijn blessures bij Inter Milan

Gedurende zijn tijd bij Inter Milan, kampte Ronaldo met veel blessures. Hij speelde slechts 68 wedstrijden voor Inter in 5 jaar. Hij scoorde wel 49 doelpunten. Volgens de meeste voetbalkenners hadden dit er veel meer kunnen zijn. Als Ronaldo’s lichaam hem niet zo in de steek had gelaten.

Ronaldo topscorer WK 2002

Ronaldo was ook net op tijd fit voor het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan. Ronaldo werd echter wel de grote ster op dit toernooi. Na in de finale met 2-0 van Duitsland te hebben gewonnen, mocht Brazilië zich voor de 5e keer wereldkampioen noemen. Ronaldo scoorde beide doelpunten in de finale. 

In het hele toernooi maakte Ronaldo 8 doelpunten. Daarmee was hij de topscorer van het toernooi. Later werd hij in 2002 voor de 3e keer uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Dit was mede te danken aan zijn prestaties op het WK. In de zomer van 2002 werd Ronaldo ook nog eens voor een recordbedrag van 45 miljoen euro overgenomen door Real Madrid.

Ronaldo voor Real Madrid

Bij Real Madrid had Ronaldo grote successen. Hij werd 2 keer kampioen van Spanje,  won 2 keer de Spaanse supercup en hij won zelfs het wereldkampioenschap voor clubs. Met 24 doelpunten werd hij ook topscorer van de Spaanse competitie in het seizoen 2003/04. Uiteindelijk scoorde Ronaldo 83 doelpunten in 127 wedstrijden voor Real Madrid.

Einde van Ronaldo’s voetbalcarrière

Daarna speelde hij nog een seizoen voor AC Milan. Die kochten hem voor 1 seizoen. Hij speelde 20 wedstrijden en scoorde daarin 9 doelpunten. Hij kampte opnieuw met veel blessures. Daarna liet de club hem gratis gaan. De laatste 2 jaar van zijn carrière bracht Ronaldo door in zijn thuisland bij Corinthians. Door vele blessures en overgewicht besloot Ronaldo na het seizoen 2010/11 zijn carrière te beëindigen.

Wil jij een uniek collector’s item van Ronaldo, 1 van ‘s werelds beste voetballers?