Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Virgil van Dijk

Wanneer is Virgil van Dijk begonnen met voetballen?

Virgil van Dijk werd op 8 juli 1991 geboren in Breda. Hij begon op jonge leeftijd met voetballen bij de amateurclub WDS’19 in Breda. Op 10-jarige leeftijd werd van Dijk opgenomen in de jeugdopleiding van Willem II. Hij speelde acht jaar in de jeugdopleiding van Willem II. Uiteindelijk werd duidelijk dat de toenmalige trainer van Willem II, Andries Jonker, van Dijk niet goed genoeg vond. Daarom bood de club hem geen vast contract aan. FC Groningen was wel geïnteresseerd in van Dijk. Daar tekende hij uiteindelijk een contract.

Virgil van Dijk begon als spits

Op 1 mei 2011 maakte van Dijk zijn officiële debuut voor FC Groningen, toen als spits. Later werd hij als centrale verdediger opgesteld. Door zijn lengte van 1 meter en 93 centimeter bleek dat de perfecte positie voor van Dijk. In april 2012 ging het echter helemaal mis. Van Dijk werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en bleek verschillende kwalen te hebben. Zijn herstel duurde enkele maanden. Omdat van Dijk uitblonk als center back bij FC Groningen kwam er interesse van verschillende clubs. Uiteindelijk vertrok van Dijk naar de Schotse club Celtic. Die betaalde 3 miljoen euro voor hem.

Van Dijk best betaalde verdediger en Nederlander

Bij Celtic beleefde van Dijk in 2 jaar tijd succes. Hij werd 2 keer landskampioen van Schotland en won de Schotse League Cup. Van Dijk wist ook 15 doelpunten te maken in 2 jaar tijd. In 2015 viel van Dijk op bij de Engelse club Southampton. Die nam hem uiteindelijk voor 15 miljoen euro over van Celtic. Diezelfde maand maakte hij zijn debuut. Twee weken later scoorde hij zijn eerste doelpunt voor Southampton in de wedstrijd tegen Swansea City. 

In zijn eerste seizoen werd hij meteen uitgeroepen tot speler van het jaar bij Southampton. Tijdens zijn tweede seizoen werd van Dijk zelfs uitgeroepen tot aanvoerder. Er was veel belangstelling voor hem van topclubs. Van Dijk zelf gaf in de zomer van 2017 ook aan te willen vertrekken. Maar Southampton bereikte uiteindelijk met geen enkele club een akkoord over van Dijk waardoor hij bleef. In het  winterse transferwindow van datzelfde jaar bereikte Southampton uiteindelijk een akkoord met Liverpool voor van Dijk. Op 27 december 2017 werd dit officieel bevestigd. Liverpool betaalde bijna 85 miljoen euro aan Southampton. Daarmee werd van Dijk de duurste verdediger ooit. Bovendien werd hij daarmee ook de duurste Nederlandse voetballer ooit.

Van Dijk zijn debuut bij Liverpool

Op 5 januari 2018 maakte van Dijk zijn officiële debuut voor Liverpool. In een FA Cup-wedstrijd tegen Everton wist hij meteen het winnende doelpunt te maken. In hetzelfde seizoen bereikte van Dijk met Liverpool de finale van de Champions League. Liverpool verloor uiteindelijk met 3-1 van Real Madrid. Het volgende seizoen streed Liverpool lange tijd voor de titel in Engeland. Liverpool eindigde echter één punt achter Manchester City op de 2e plaats. Van Dijk werd wel uitgeroepen tot speler van het jaar in de Premier League. Verder bereikte Liverpool opnieuw de finale van de Champions League. Dit keer wonnen ze die wel met 0-2 tegen Tottenham Hotspur. Bovendien werd van Dijk verkozen tot Europees voetballer van het jaar. Ook werd hij 2e in de Ballon D’or verkiezing.

De successen bij Liverpool

In het seizoen 2019/20 ging Liverpool opnieuw voor de landstitel in Engeland. Het werd opnieuw een strijd tussen Liverpool en Manchester City. Maar door veel puntenverlies aan het begin van het seizoen kwam Manchester City op grote achterstand te staan. Uiteindelijk wist Liverpool met een verschil van 18 punten kampioen van Engeland te worden. Mede door het Coronavirus moesten de spelers en fans van Liverpool nog even wachten voordat ze officieel tot kampioen van Engeland gekroond konden worden. 

In het seizoen 2020/21 was van Dijk bijna het hele seizoen geblesseerd. In het daaropvolgende seizoen won van Dijk wel 2 prijzen met Liverpool, de FA Cup en de EFL Cup. Ook wonnen ze in de zomer van 2022 de FA Community Shield. Hierdoor wist van Dijk met Liverpool elke mogelijke prijs in Engeland te winnen.

Wil jij een gedenkwaardig aandenken aan Virgil van Dijk?