Meteen naar de inhoud

Dit wil je weten over
Zlatan Ibrahimović

Zlatan Ibrahimović werd op 3 oktober 1981 geboren in Malmö, Zweden. Ibrahimović begon als kind al vroeg met voetballen. Hij speelde vanaf zijn 6e  voor Malmö BI. 4 jaar later ging hij voor FBK Balkan spelen.

Debuut van Ibrahimović bij Malmö FF

In 1996 werd Zlatan ontdekt door de Zweedse topclub Malmö FF. Deze voetbalclub nam Ibrahimović op in hun jeugdopleiding. Drie jaar later mocht Ibrahimović op 19 september 1999 zijn debuut maken voor het eerste elftal. Zlatan degradeerde datzelfde jaar wel meteen met Malmö FF. In het seizoen daarop kreeg Ibrahimović meer speelminuten. Malmö FF promoveerde dankzij 12 doelpunten van Zlatan. De club klom meteen weer terug naar het hoogste niveau van Zweden.

Ibrahimović bij Ajax

Zlatan Ibrahimović viel op bij veel grote Europese topclubs. Uiteindelijk betaalde Ajax bijna 8 miljoen euro. Hierdoor vertrok Ibrahimović naar Amsterdam. Bij Ajax kende Ibrahimović zijn grote doorbraak. Hij werd 2 keer landskampioen met de club. Ook won hij een keer de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal. Hierdoor viel Ibrahimović bij veel Europese topclubs op. Voor een bedrag van 16 miljoen euro werd hij overgenomen door de Italiaanse topclub Juventus.

Ibrahimović’s succes bij Juventus

Bij Juventus was Ibrahimović meteen belangrijk. Juventus werd zelfs in zijn eerste seizoen meteen kampioen van Italië. Ook in het seizoen daarna werd Ibrahimović met Juventus kampioen. Helaas was er een onderzoek gestart naar Juventus dat mogelijk betrokken was bij een groot omkoopschandaal. Uiteindelijk besloot de Italiaanse voetbalbond dat de laatste 2 kampioenschappen van Juventus werden afgepakt. Juventus werd gelijk gedegradeerd naar de Serie B, de 2e competitie van Italië. Veel spelers van Juventus, waaronder Ibrahimović, zagen dit niet zitten. Ze vroegen om een transfer. Internazionale, een andere Italiaanse topclub, betaalde uiteindelijk 24,8 miljoen euro voor Ibrahimović.

Ibrahimović’s debuut bij Inter Milaan

Ook bij Internazionale Milano kende Ibrahimović meteen successen. Mede doordat Juventus terug was gezet naar de Serie B werd Inter gemakkelijk kampioen van Italië. Hij werd clubtopscorer met 15 doelpunten. Ook in het seizoen daarna werd Inter kampioen van Italië. Ibrahimović wist in de laatste speelronde 2 keer te scoren. In het seizoen 2008/09 werd Ibrahimović uitgeroepen tot speler van het jaar in de Serie A. Ook kreeg hij de prijs voor mooiste goal in de Serie A. Inter werd opnieuw kampioen. Hierdoor werd Ibrahimović voor de 6e keer op rij kampioen. Zlatan werd dat seizoen ook topscorer van Italië met 25 doelpunten.

Via FC Barcelona weer terug in Milaan

Op 27 juli 2009 werd bekend dat Ibrahimović een 5-jarig contract ging tekenen bij FC Barcelona. Ze ruilden hem met Samuel Eto’o plus 46 miljoen euro. In zijn eerste jaar voor Barcelona wist Ibrahimović in totaal 21 doelpunten te maken. Ook won hij de Spaanse landstitel, de Spaanse supercup, de Europese supercup en het wereldkampioenschap voor clubs. Alleen vond Ibrahimović dat het niet werkte tussen hem en Pep Guardiola, de coach van Barcelona. Daarom besloot Barcelona Ibrahimović uit te lenen aan AC Milan. Hierdoor keerde Ibrahimović terug in Milaan. Alleen dan bij de rivalen van zijn vorige club uit de stad.

Ibrahimović’s debuut bij AC Milan

In zijn eerste jaar bij AC Milan werd Ibrahimović opnieuw kampioen van Italië. Hiermee werd hij voor de 8e keer op rij landskampioen in zijn carrière. In zijn 2e jaar won Ibrahimović geen prijzen voor AC Milan. Hij was toen definitief overgenomen van FC Barcelona voor een bedrag van 24 miljoen euro. Ondanks dat Ibrahimović dit seizoen 35 doelpunten wist te maken in 44 wedstrijden won hij geen enkele prijs met AC Milan. Hij werd wel voor de 2e keer topscorer van Italië. Na slechts 2 seizoenen voor AC Milan werd Ibrahimović voor een bedrag van 23 miljoen euro overgenomen door de Franse topclub Paris Saint-Germain.

Ibrahimović’s bij Paris Saint-Germain

In zijn eerste seizoen bij PSG werd hij met 30 doelpunten meteen topscorer van Frankrijk. Ook werd Paris Saint-Germain landskampioen. In de 3 seizoenen daarna werd Ibrahimović met Paris Saint-Germain weer kampioen van Frankrijk. Ibrahimović werd in totaal 3 keer topscorer van Frankrijk. Op 1 juli 2016 vond Ibrahimović opnieuw een nieuwe uitdaging in zijn carrière door te tekenen voor de Engelse club Manchester United. Die namen hem transfervrij over.

Ibrahimović in Engeland

In dat eerste seizoen won Ibrahimović de Europa League met Manchester United. Hij maakte de finale alleen niet mee, doordat hij eerder in dat toernooi een ernstige blessure opliep. Manchester United wilde door deze blessure zelfs zijn contract niet verlengen. Maar gelukkig verliep zijn herstel spoediger dan gedacht. Hierdoor kreeg hij in Augustus 2017 alsnog een nieuw contract bij Manchester United. Uiteindelijk werd op 22 maart 2018 zijn contract alsnog ontbonden. Een dag later werd bekend dat Ibrahimović ging spelen voor de Amerikaanse club LA Galaxy.

Ibrahimović bij de Amerikaanse club LA Galaxy

Bij La Galaxy wist Ibrahimović zijn 500e doelpunt te maken in zijn carrière. Helaas kende Ibrahimović geen successen bij La Galaxy in de vorm van prijzen. Op 27 december 2019 werd bekend dat Ibrahimović terugkeerde naar Europa en op 38-jarige leeftijd zijn terugkeer maakte bij AC Milan. Twee jaar later in het seizoen 2021/22 werd Ibrahimović op 40-jarige leeftijd met AC Milan kampioen van Italië. Dit was mede dankzij de 8 doelpunten die hij heeft gemaakt. Het was de 15e keer in zijn carrière dat hij landskampioen werd.

Wil jij een gedenkwaardig aandenken aan de voetbalcarrière van Zlatan Ibrahimović?